Hoe hard is mijn water?

Wat is de waterhardheid?

Waterhardheid geeft de concentratie aan van onder meer magnesium en calcium in water. In al ons water zit namelijk calcium. Na verhitten en opdrogen van water blijft dit achter als calciumcarbonaat. Dit ken je als kalk, kalkaanslagof ketelsteen.

Hoe hard je water is, hangt af van waar je woont. De gemiddelde waterhardheid in Nederland is 8 °dH. 
 

Waar is hard water in Nederland?

In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.

Dat de waterhardheid per regio verschilt, komt onder meer door waar het water vandaan komt. Water wat wordt gewonnen uit grondwater, is doorgaans harder dan water gewonnen uit rivieren. Dit komt omdat het water als neerslag door gesteente is gesijpeld.

Is hard water erg?

Water met een hoge waterhardheid veroorzaakt veel kalkaanslag en veroorzaakt schade aan verwarmingselementen of apparaten als waterkokers en wasmachines. Ook maakt kalk het de zeep van bijvoorbeeld een vaatwasser moeilijk. Met Omega water ontharder geniet je van 100% kalkvrij water. Waar moet je op letten bij het kopen van een waterontkalker? Hoe waterontharder vergelijken? We leggen het je uit.

Waar staat dH voor?

De aanduiding dH Is de afkorting van Duitse Hardheid, een internationale maat (standaard) die de ‘hardheid’ van het water aangeeft. 

  • 4 - 8 °dH is zacht water
  • 8 - 12 °dH is gemiddeld water
  • 12 - 18 °dH is hard water

Zo hard als een neushoorn of zo zacht als een pasgeboren lammetje?

© 2022 - 2024 www.stop-kalk.nu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel